Болка в ушите – причини и лечение

Болка в ушите – причини и лечение 5.00/5 (100.00%) 1 vote

Най-важно е да бъде открит източника на болка в ушите

Болката в ушите може да бъде остра, тъпа или пареща; може да е в едното или двете уши; може да е временна или постоянна. Симптомите при инфекция на ухото може да включват: болка в ушите, треска, раздразнителност и дори да предизвикат плач. Понякога инфекцията води и до временна загуба на слуха. Трайна загуба на слуха се среща рядко, но рискът се увеличава с повтарящите се инфекции.

При болка в ушите потърсете лекарска помощ

Евстахиевата тръба се намира в мястото от средната част на ухото до задната част на гърлото. В тази тръба се оттича течността, която обикновено се произвежда в средното ухо. Ако евстахиевата тръба се запуши, течността може да се натрупа и това може да доведе до натиск зад тъпанчето или инфекция на ухото.

Болка в ушите при възрастни е малко вероятно да бъдат от инфекция на ухото. При тях болката в ушите всъщност може да бъде предизвикана от друго място като например от зъбите или гърлото. Това се нарича „посочена“ болка. Причини за възникване на болка в ушите могат да включват още: артрит на челюстта, остра инфекция на ушите, хроничната инфекция на ушите, нараняване на ухото от промени в налягането, разкъсани или перфорирани тъпанчета, инфекция на синусите или възпалено гърло с по болка към ушите.

Болка в ухото при децата може да се дължи на инфекция, или от следните причини: от непоносимост към определени сапуни или шампоани и дразнене при почистване с памукови клечки за уши.

Лечение при болката в ухото

Студен компрес или студена влажна кърпа в продължение на 20 минути може да бъде поставена върху ушната мида. Дъвченето на дъвка може да помогне при болката в ухото също. Но най-добре е при болка в ухото да се свържете със специалист. Той ще ви предпише подходящото за вас лечение. Медикаменти като ацетаминофен или ибупрофен облекчават болката в ухото. Капките за уши също помагат и облекчават болката. Но най-важното е да се открие източника на болката.

Лечител.нет препоръчва и:

4 коментара to “Болка в ушите – причини и лечение”

 1. Kameliya

  ное 30. 2011

  Болките в ушите са много неприятни! Боляха ме ушите преди известно време, бях на лекар който ми направи тест за слуха и ми каза, че имам възпаление. За лечение ми предписа капки за очи, защото били по-добри от тези за уши, и нурофен експрес, защото бил с течен ибупрофен и действал по бързо. Болката отшумя бързо, но още се чудя защо капките бяха именно за очи.

  Reply to this comment
 2. Цвета

  яну 17. 2012

  ушите ми много често стават червени и това ме дразни имам чуството че ще ми гръмне главата какво ли е това може ли съобщение да ми пратите

  Reply to this comment
 3. Ушко

  юни 28. 2012

  Ами в момента ме боли лявото ухо вече две седмици. Заболи ме, така ден два, а след това отшуми, и след още ден два пак ме заболи. И така три пъти. Не ходя на лекар, все пак с малката надежда да отшуми от само себе си. Боли ме как да ви кажа. Като си вкарам кутрето в ушният канал и ме боли. Като натисна от вън в началото на ушният канал, и цялата ушна мида отдолната част ме боли, но само при допир, инак една много тъпа болка усещам. Не знам с какво да го лекувам това пусто ухо, че понякога и ми глъхне ухото, а това ме изнервя допълнително.

  Reply to this comment
 4. Павел Л.Джуров

  авг 15. 2012

  като малък много ме боляха ушите постоянно ми слагаха капки за уши и пиех разни хапчета но това бе през далечната 1970г.тогава намаше и много антибиотици изписваха ми лекарите Елитран и капки за уши слагаха ми памук натопен в чист спирт и така ме лекуваха сега не ме болят ушите отдавна съм забравил за болка в ухото но ЕГН-то ми напредна и си имам други болежки кога кръвното ме тормози започва да ми пулзира главата и да ме щтракат бъбреците или съм замаен се едно съм изпил една ракия кога ми прескача сърцето имам аритмия и екстрасистули на сърдечния мускул ама това не се оправя с капки и Елитран какво да се прави като стигне човек към половин век нещета не са вече розови както в детството отскоро и очите ми поотслабнаха но и за това нямало лечение освен да сложа очила ……това от мен бате ви Павчо

  Reply to this comment

Добавете коментар