Рак на гърлото-симптоми и диагноза

Оценете статията

В ранен стадий ракът на гърлото е напълно лечимо заболяване

Раковите заболявания може да засегнат гърлото, езика, сливиците, фаринкса, хранопровода и синусите. Рискови фактори за развитие на рак на гърлото могат да бъдат: тютюнопушенето, алкохола и липсата на витамини.

Ракът на гърлото се лекува в начален стадий

Симптоми на рак на гърлото могат да бъдат: възпалено гърло, кашлица, болка или затруднено преглъщане, загуба на тегло, болка в ушите, бучка в задната част на устата, гърлото или врата, пресипналост и затруднено дишане, кървене от храчка.
Преди да ви бъде поставена диагнозата рак на гърлото, вашият лекар ще ви назначи серия от следните диагностични изследвания и тестове: ендоскопия (този тест се извършва в операционната зала с обща анестезия, за да се определи степента на тумора); правят се изследвания на хранопровода, трахеята и бронхите на белите дробове.
Ако туморът е с малки размери и точно локализиран, тогава с една хирургична намеса може да бъде успешно премахнат. Ако туморът обаче е открит в напреднал стадий и има разсейки, тогава хирургичната намеса не дава гаранция за положителен резултат. Могат да бъдат засегнати устата, челюстта или гласовата кутия. След подобна операция дори може да загубите гласа си или пък да не може да дъвчете и преглъщате храната. При по-тежки случаи, може да се наложи да се използват тръби, за да може болният да се храни и диша.

Лечител.нет препоръчва и:

1 коментар to “Рак на гърлото-симптоми и диагноза”

  1. Десислава

    дек 02. 2012

    Здравейте,може ли да ми кажете при диагноза рак на гърлото има ли отклонения в пълната кръвна картина

    Reply to this comment

Добавете коментар