Ранни симптоми на рак на белия дроб

Ранни симптоми на рак на белия дроб 4.20/5 (84.00%) 5 votes

Ракът на белия дроб е едно от най-разпространените онкологични заболявания.

Всяка година от рак на белия дроб се разболяват около 12 милиона души. Основната причина за развитие на заболяването са цигарите.

Десният бял дроб заболява по-често от левия, както и горните дялове на белите дробове страдат по-често от долните. Заболяването често се развива дълги години преди да бъде установено. Мъжете се разболяват от рак на белия дроб 7-10 пъти по-често в сравнение с жените. Възрастта също има значение: при мъже на 60-69 години заболеваемостта от този вид рак е в пъти по-висока отколкото  при 30-39-годишните.

В ранните си форми ракът на белия дроб протича с неочевидни симптоми, които често минават незабелязани

В самото начало ракът на белия дроб се проявява под формата на намален жизнен тонус, апатия, загуба на сили и хъс към живота, намалена работоспособност, бърза умора.

С напредване на заболяването, болният отбелязва повишена склонност към респираторни заболявания: трахеобронхит (катар на горните дихателни пътища), бронхит, пневмония, повтарящ се грип. Болните периодично вдигат температура и проявяват симптоми на леко неразположение – симптомите бързо отшумяват след домашно лечение, но се завръщат отново в скоро време. Често повтарящи се пристъпи на неразположение в рамките на 1-2 месеца, карат болния да потърси лекарска консултация.

Симптомите на рака на белия дроб се различават в зависимост от разположението на тумора. Основните анатомични видове белодробен карцином са два – централен и периферен.

Централният белодробен карцином има следните симптоми:рак на белия дроб признаци

  • нарушено дишане (задух)
  • упорита кашлица
  • чести пневмонии и бронхити
  • болка в гръдния кош
  • повишена температура

Периферният рак на белия дроб се проявява по-различно.

В начален стадий на развитие на заболяването симптоми практически липсват. Периферният рак често се установява случайно по време на рутинно профилактично рентгеново изследване. И едва с напредване на заболяването се появяват първите симптоми: кашлица, болка в гърдите, температура, постоянна умора.

 Чести оплаквания при рак на белия дроб

Една четвърт от всички болни от рак на белия дроб се оплакват от болка в гърдите. Други симптоми са болка в костите или болки в гърба, които не са резултат от кашлица. Ако ракът се е разпространил в нервите, това може да доведе до болки в раменете. Тогава болката ще бъде от външната част на ръката  надолу.

Пушенето е изцяло отговорно за почти 90% от случаите с рак на белия дроб. Ако сте непушачи, ще намалите шансовете си за получаване на рак на белите дробове. Чрез избягване на пасивното пушене можете да намалите риска от заразяване и излагане на азбест и радон.

Ранните симптоми на рак на белия дроб включват и упорита кашлица или промени в така наречената кашлица при пушачите. Тогава, когато започнат да се изкарват малки количества кръв и настъпят болки в гърдите, недостиг на въздух и хрипове. Има и други знаци, като загуба на тегло, подуване на лицето и шията и умора.

Симптоми на рак на белия дроб в напреднал стадий

рак на белия дроб причини

Цигарите са основната причина за развитие на рак на белия дроб

В напреднал стадий на заболяването често срещан симптом е затрудненото дишане, предизвикано от събиране на течност в белия дроб, възникваща вследствие на развитие на раков плеврит. Дори когато ракът е действително диагностициран, едва при 20% от хората болни от рак на белия дроб се появят някакви симптоми.

Лечението на напреднал рак на белия дроб е доста трудно и дълготрайно. Затова за ранно диагностициране е изключително важно повишеното внимание към дори незначителните симптоми.

Ракът на белия дроб бързо метастазира. Тогава могат да се появят и допълнителни симптоми.

Могат да се появят затруднения в преглъщането и говоренето, сърдечна тампонада, синдром на горната празна вена, други симптоми, свързани с притискането на органите на гръдния кош.

При рак на белия дроб разсейки могат да се появят и в отдалечени органи, най-често в черния дроб, костите, мозъка, надбъбречните жлези. Характерна особеност на метастазите е бързият им ръст, който може да изпревари първичното огнище в белия дроб.

Този факт трябва да се отчита при симптоми, на пръв поглед далечни от рака на белия дроб: неврологични смущения,  болки в костите и счупвания, обтурационна жълтеница и др.

При напреднал стадий на заболяването се наблюдават също липса на апетит, загуба на тегло, обща слабост, субфебрилна температура (37,0-37,2°С).

 Рискови фактори за рак на белия дроб

Рисковите фактори са вдишване на канцерогенни вещества. Около 90% от случаите на болестта са свързани с тютюнопушенето, именно с действието на канцерогенните вещества, съдържащи се в цигарения дим. Колкото повече и по-дълго пуши човек, толкова по-висок е рискът от развитие на рак на белия дроб.

Спирането на цигарите е най-ефективният начин да се предпазим от заболяването, независимо от възрастта и стажа на пушача. Пасивните пушачи също са подложени на висок риск от заболяване. Негативният ефект от цигарения дим се задълбочава при неправилно хранене, липса на витамини и минерали.

Пушенето не е единствената причина за рак на белия дроб. Замърсената околна среда е друг сериозен фактор. В индустриални райони с развита добивна промишленост, рискът от заболяване е в пъти по-висок отколкото в чиста селска среда.

Други рискови фактори:
  • контакт с азбест, радон, арсен, никел, кадмий, хром, Бис (хлорметил) етер
  • радиоактивно облъчване
  • хронифицирани белодробни болести: бронхит, пневмония, туберкулоза, бронхоектатична болест.

Нестандартни признаци на рак на белия дроб

рак на белия дроб първи симптоми

Ако пръстите ви изглеждат така, отидете на лекар за преглед на белите дробове

Ноктите приличат на барабанни пръчици. Ако пръстите ви изведнъж са заприличали на барабанни пръчици, а ноктите приличат на стъкло от часовник – отидете на лекар! Този симптом може да е признак за хронично белодробно заболяване или рак на белия дроб.

рак на белия дроб признаци

Синдромът на Хорнер може да е признак за рак на белия дроб

Увеличени лимфни възли. При рак на белия дроб най-напред се засягат лимфните възли, разположени над ключиците. Обикновено лимфните възли не се виждат, не се усещат и не са болезнени. Ако имате увеличени лимфни възли над или под ключиците, подмишниците или на врата – отидете на лекар за преглед на белите дробове.

Синдром на Хорнер. Синдромът на Хорнер засяга обикновено едното око. Характеризира се с хлътване на очните ябълки, спадане на клепача и свиване на зеницата. Синдромът на Хорнер може да е признак за тумор на Панкост, който се развива в горния лоб на белите дробове.

Много е важно да останем бдителни и да бъдем нащрек за признаците и симптомите споменати по-горе.

Чесънът намалява риска от развитие на белодробен рак – четете ТУК

Лечител.нет препоръчва и:

Няма коментари

Добавете коментар