Ранни симптоми на рак на белия дроб

Ранни симптоми на рак на белия дроб 5.00/5 (100.00%) 2 votes

Когато заболяването се открие за първи път, по-голямата част от хората с рак на белия дроб показват някои симптоми.Това може да доведе до болка различна по сила от лека до тежка. Един от симптомите е продължителна болка в гърдите.

Една четвърт от всички болни от рак на белия дроб се оплакват от такава болка. Други симптоми са болка в костите или болки в гърба, които не са резултат от кашлица. Ако ракът се е разпространил в нервите, това може да доведе до болки в раменете. Тогава болката ще бъде от външната част на ръката  надолу.

Пушенето е изцяло отговорно за почти 90% от случаите с рак на белия дроб. Ако сте непушачи, ще намалите шансовете си за получаване на рак на белите дробове. Чрез избягване на пасивното пушене можете да намалите риска от заразяване и излагане на азбест и радон.

Ранните симптоми на рак на белия дроб включват и упорита кашлица или промени в така наречената кашлица при пушачите. Тогава, когато започнат да се изкарват малки количества кръв и настъпят болки в гърдите, недостиг на въздух и хрипове. Има и други знаци, като загуба на тегло, подуване на лицето и шията и умора.

Дори когато ракът е действително диагностициран, едва при 20% от хората болни от рак на белия дроб се появят някакви симптоми. Третирането става по различен начин в зависимост от етапа на рак и включва радиация, химиотерапия и хирургия.

60% от хората с диагноза на болестта умират в рамките на една година. За да направите пълно възстановяване, се препоръчва да има ранно диагностициране. Много е важно да останем бдителни и да бъдем нащрек за признаците и симптомите споменати по-горе.

Лечител.нет препоръчва и:

Няма коментари

Добавете коментар