Чудото наречено Магарешки бодил

Чудото наречено Магарешки бодил 5.00/5 (100.00%) 1 vote

Чудодейната билка има безброй лечебни свойства

Магарешкият бодил, познат още като камилски бодил и раков бодил, расте по каменистите планински места из цялата страна. Лекарствена суровина са цветните кошнички или цялата надземна част, без долната груба част на стъблата, събрани в периода на цъфтежа.

Магарешкият бодил има много лечени свойства

Билката помага на черния дроб да се справи с алкохолните токсини и ускорява изхвърлянето им от организма. Действа диуретично, активизира мускулната сила и издръжливост, включително на сърдечния мускул. Отводняващия ефект е по-изразен при листата и корените на растението, докато всички останали лечебни свойства доминират в цвета, който се използва най-често. Магарешкият бодил оказва още стягащо, кръвоспиращо действие, а в малки дози стимулира секрецията на храносмилателните жлези. Помага също при възпалителни процеси в пикочния мехур, подагра, ревматизъм, отоци, спастична кашлица и простудни заболявания. Дрогата намира приложение и като кръвоизчистващо средство, за премахване на песимистичното състояние на болния, каквото се наблюдава например при болестта на Паркинсон.
Препаратите от магарешки бодил се прилагат при артериална хипотензия, сърдечна слабост, за лечение на новообразувания, злокачествени тумори като рак на матката (успоредно с конвенционалното лечение), след онкологични операции, за премахване на метастази след премахване на злокачествени тумори.
Медът от магарешки бодил има ясно изразено противомикробно действие.
Препоръчва се при смущения в сърдечно съдовата дейност, високо кръвно налягане, аритмия, стенокардични оплаквания и бронхиална астма. Успокоява нервната система.
Внимание: В по-големи дози билката потиска дейността на централната нервна система!
Билката се прилага под формата на чай или тинктура. Съчетанието с други билкови продукти усилва значително действието й и го прави по-дълготрайно.

Лечител.нет препоръчва и:

Няма коментари

Добавете коментар