Подагра – причини, симптоми, диагностика и лечение

Подагра – причини, симптоми, диагностика и лечение 4.50/5 (90.00%) 2 votes

Подаграта трудно се диагностицира

Подаграта е болезнена форма на артрит, която може да засегне пръст, крак, глезен, коляно, ръка и лакът. Симптомите включват болка, подуване и зачервяване на засегнатите стави. Лечението на остри пристъпи на подагра е с цел облекчаване на болката и възпалението и се осъществява главно чрез медикаменти. Диета и други промени в начина на живот може да помогнат за предотвратяване на евентуални бъдещи атаки. Най-често подаграта се развива като топка на големия пръст на крака, но не е изключено да повлияе на ставите на краката, глезените, коленете, ръцете или лактите.

Подаграта е характерна за мъжете

Подаграта е най-често срещана в Нова Зеландия и прогнозите са да засегне от 5% до 10% от цялото население. Подагра засяга най-често възрастни мъже (особено след 40-годишна възраст), докато при жените е по-рядко срещана. Ако не се лекува на време подагра може да доведе до увреждане на бъбреците и в комбинация с други рискови фактори като високо кръвно налягане и диабет, може да се увеличи риска от сърдечни заболявания и инсулт.

Причини
Рисковите фактори, които са свързани с развитието на подагра са затлъстяването, високия прием на алкохол, генетично предразположение, високият прием на местни храни, някои лекарства като диуретиците.

Симптоми
Подаграта се развива бързо, често в рамките на 12-24 часа. Признаците и симптомите на подагра включват: силна болка в засегнатата става, подуване на засегнатата става, кожата около ставите може да е топла и зачервена. При някои хора може да се получи гадене, загуба на апетит и леко повишена температура.

Диагностика
Подаграта може трудно да се диагностицира, защото симптомите могат да имитират тези на инфекции например. За да се направи точна диагноза лекарят трябва да разгледа засегнатата става по-задълбочено. Необходим е и кръвен тест, за да се проверикръвната картина на болния. За да се направи окончателна диагноза за подагра, лекарят може да вземе проба на течност от засегнатата става. Това се извършва с местна упойка и включва поставянето игла в засегнатата става и премахването на малко количество течност. Течността след това се изпраща до лаборатория, където е тествана за наличие на кристали пикочна киселина. Ако те са налице, тогава подагра е потвърдена.

Лечение
Колкото по-бързо започне ефективно лечение, толкова по-бързо атаката може да бъде спряна. Различните видове лекарства, които се използват: медикаменти за намаляване на болката – особено нестероидни противовъзпалителни лекарства, парацетамол, колхицин Пиенето на допълнително количество течност (за предпочитане вода), докато приемате тези лекарства се препоръчва. Засегнатата става, трябва да бъдат оставени да починат и повишени. За да се предотвратят усложнения при подагра е важно бързо да се вземат необходимите мерки и стриктно да се следват инструкциите, дадени от лекар за лечение.

Enjoyed this post? Share it!

 

3 thoughts on “Подагра – причини, симптоми, диагностика и лечение

  1. Пише се също навреме.Аман от неграмотно пишещи навсякъде.

Leave a comment

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *